Tip 2: de juiste verkoopprijs bepalen! naar nieuws overzicht

19 November 2020

 

De juiste prijs van een huis kennen is een van de belangrijkste vaardigheden bij het verkopen van vastgoed. Zowel voor de koper als voor jou is de prijs de uiteindelijke dealmaker of -breaker. Een juiste vraagprijs is voor jezelf belangrijk om een eventueel bod goed in te kunnen schatten en kan mogelijke kopers over de streep trekken of juist te vroeg afschrikken.

Wie voorzichtig schat, mist misschien heel wat opbrengst. Wie de zaken overschat, blijft dikwijls veel langer op zoek naar een juiste koper of moet alsnog in prijs zakken. Om teleurstelling en frustratie te vermijden, bepaal je best zo snel mogelijk de juiste vraagprijs.

Hoeveel moet je dan juist vragen? Ga gerust eens een kijkje nemen op de verschillende immo-sites. Daar vind je ongetwijfeld een hoop huizen die vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vergelijk jouw huis eens met de rest van het aanbod en kijk daarbij naar oppervlakte, indeling, bouwjaar en omgeving. Zo verzamel je heel wat nuttige informatie waar je zelf mee aan de slag kan. Geen enkel huis is hetzelfde, maar door verschillende woningen te vergelijken krijg je wel een betrouwbaar algemeen beeld. Op basis van wat je online vindt, kan je gemakkelijk een startprijs bepalen voor jouw eigen woning.

Je wilt natuurlijk graag zo veel mogelijk voor jouw woning krijgen, dat is normaal. Dat is zelfs de bedoeling! Een realistische vraagprijs blijft belangrijk. Omdat je soms een emotionele band of lange geschiedenis met jouw woning hebt, kan dat moeilijk zijn. Overschatten is snel gebeurd, en kan ervoor zorgen dat het lang duurt voordat je mogelijke kopers vindt. Dan jouw prijs weer moeten laten zakken, is nooit leuk en dat voorkom je best vanaf het begin.

Hoe maak je dan van alle verschillende vraagprijzen op het internet één juiste, realistische prijs voor jouw woning?
Een handige manier om de juiste prijs te bepalen, is kijken naar de gemiddelde vraagprijs van alle woningen die je verzameld hebt. Wanneer je daar ongeveer vijf procent bij optelt, kan je gerust spreken van een realistische startprijs van jouw woning. Doe je dit graag zo nauwkeurig mogelijk? Vergelijk dan zoveel mogelijk woningen die zo dicht mogelijk aansluiten bij jouw eigen vastgoed.

Ook hier zit ‘m het in de details. Heb je jouw startprijs vastgelegd op 300 000 euro? Maak er 299 500 van. Een klein verschil dat veel betekent voor mogelijke kopers. Mensen hebben vaak een maximumprijs in hun hoofd, meestal op een rond getal. Door daar een klein beetje onder te blijven, blijft jouw woning een interessante optie voor mensen die anders zouden afhaken.

Probeer in de winkel trouwens maar eens iets te vinden dat niét eindigt op 99 cent! De hoofdprijs in vastgoed? Die begint met een juiste vraagprijs en eindigt met een vlotte verkoop.

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons